Magnezij: Pravilno uzimanje

Kako pravilno uzimati magnezij? Ovdje možete pronaći odgovore na česta pitanja.

Želite uravnotežiti unos magnezija i spriječiti situacije njegovog manjka? Tada se preporuča uzimanje magnezijevog preparata s magnezijevim citratom s blagotvornim učinkom na organizam. Magnezijev citrat nalazi se i u organizmu kao gradivni sastojak i stoga je vrlo dobro podnošljiv te brzo aktivan. Osim toga, ako se pitate kako pravilno uzimati magnezij, ovdje imamo odgovarajuće odgovore za vas.

Nadomještanje i prevencija manjka magnezija

Da bi se nadoknadio nedostatak magnezija, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi dnevnu dozu od 300 mg magnezija. Kod akutnih pojava nedostataka kao na primjer grčeva u listovima, potrebno je nastaviti s uzimanjem nakon što tegobe prođu jer punjenje zaliha magnezija može trajati otprilike četiri tjedna. S proizvodima Diasporal® sami odlučujte možete li već jednim jedinim unosom pokriti preporučenu dnevnu dozu ili želite unos dijeliti na dva do tri puta dnevno.

Čimbenici kao stres, sport, bolesti (npr. dijabetes) ili uzimanje odgovarajućih lijekova (npr. diuretici) mogu jako utjecati na potrebe za magnezijem.

Pročitajte ovdje koje bolesti i lijekovi mogu utjecati na ravnotežu magnezija.

Pravilno uzimanje magnezija

Magnezij nije jednako magnezij. Naša preporuka: Uzimajte preparat s organskim magnezijevim spojem npr. s magnezijevim citratom. Magnezijev citrat nalazi se i u tijelu kao gradivni sastojak te je stoga vrlo dobro podnošljiv i brzo aktivan.

U načelu magnezijev citrat možete uzimati neovisno o vremenu ili obroku. Kod grčeva u listovima noću može pomoći, ako na večer prije spavanja uzmete magnezij. Razina se magnezija uvijek malo spusti noću i tako može lakše doći do grčeva.

Sportaši trebaju uzimati magnezij po mogućnosti nakon sportske aktivnosti zato što je opuštajuće djelovanje mineralne tvari na mišiće nepoželjno tijekom sportske aktivnosti. Osim toga, kod osjetljivih osoba magnezij može imati laksativni učinak.

Saznajte ovdje više o temi Magnezij i sport.

Magnezij: Nuspojave

Kada počnete uzimati magnezij, može doći povremeno do mekane stolice ili proljeva. To nije opasno i većinom prolazi samo od sebe. Međutim, ipak bi tada trebalo smanjiti dozu magnezija jer je mekana stolica znak da crijevo više ne može apsorbirati magnezij.

Magnezij: Predoziranje?

Ovisno o izraženom nedostatku magnezija, doza magnezija može iznositi 300 mg ili više na dan. Ako ste zabunom uzeli previše magnezija, primijetit ćete to na mekoj stolici. U slučaju sumnje, posavjetujte se s liječnikom.

Dobro je znati:

Kod dobrog rada bubrega, višak magnezija izlučit će se opet kroz urin. Oralno predoziranje zato nije moguće.

Magnezij i kalcij – držite razmak

U slučaju istovremenog uzimanja visokodoziranog magnezija i visokodoziranog kalcija (npr. 300 mg magnezija i 1000 mg kalcija) obje mineralne tvari mogu negativno utjecati jedna na drugu kod apsorpcije u crijevima. Stoga preporučamo da između uzimanja preparata visokodoziranog magnezija i kalcija osigurate vrijeme od dva do tri sata.

Preporuka: Uzeti kalcij ujutro, magnezij navečer. To ne vrijedi za niže dozirane kombinacijske preparate.

Nedostatak magnezija: Kada biste bolje trebali pitati svojeg liječnika

 

U slučaju teških smetnji funkcije bubrega i usporenog srčanog ritma (bradikardija) magnezij bi se trebao uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom. Neke tvari u lijekovima kao na primjer aminoglikozidni antibiotici, Cisplatin i Cyclosporin A, dovode do ubrzanog izlučivanja magnezija kroz bubrege. To može eventualno dovesti do toga da se doza mora prilagoditi. Uz visokodozirani kalcij, fluridi i antibiotici iz skupine tetraciklina utječu na apsorpciju magnezija u crijevu. Stoga je u slučaju istovremenog uzimanja gore navedenih lijekova i magnezija potrebno osigurati vremenski razmak od dva do tri sata.

Diasporal® – prilagođeni magnezij