Magnezij i sport

Saznajte ovdje više o tome, zašto je magnezij dobar kod tjelesnog opterećenja.

Bez obzira na to kojom se fizičkom aktivnošću bavite, radite li rado u vrtu, hodate, bavite li se sportom koji zahtijeva izdržljivost ili snagu: Tko se bavi fizičkim aktivnostima, ima povećanu potrebu za magnezijem. Organizam troši više mineralne tvari kroz aktivnost mišića i među ostalim gubi magnezij putem znoja. Da bi se dugoročno održala funkcija mišića i snage, sportaši bi u tu svrhu trebali nakon sportske aktivnosti brzo nadoknaditi nastali gubitak magnezija i tekućine.

Sportašima je potrebno više magnezija

Došlo je vrijeme – opet ih se vidi svugdje – na ulicama, u parkovima, na šumskim stazama: Šetači i džogeri koji žele nešto učiniti za svoju kondiciju i za svoje zdravlje. I biciklisti se opet voze po našim cestama. Svima njima zajedničko je da njihova vrsta sporta izaziva znojenje. Tjelesni napor doprinosi tome da sportaš gubi tekućinu i minerale. Stoga je posebno važno nakon sporta opet napuniti zalihe minerala i očuvati snagu.

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt
Vitalizira mišiće. Aktivira energiju.

csm_Mg-Diasporal-400-EXTRA-direkt_50st_9bc8ce4f51

Magnezij i sport: Djelovanje

Magnezij je sastavni dio od preko 600 enzima u ljudskom tijelu i igra značajnu ulogu u svim unutarstaničnim procesima metabolizma koji su povezani sa sintezom ili rekonstrukcijom tvari bogatih energijom (npr. glukoze).

Dobro je znati:

Magnezij je važan za energetski metabolizam. Enzimima koji sudjeluju u metabolizmu glukoze za aktivaciju je potreban magnezij. Bez magnezija nema proizvodnje energije. Stvaranje laktata (anaerobna razgradnja glukoze) koje započinje u slučaju nedovoljne opskrbe stanica mišića kisikom, ograničava tjelesnu nosivost. Laktat se mora izbaciti iz organizma što je brže moguće za što je opet potreban magnezij.

Stoga, dovoljna opskrba magnezijem ima važan značaj upravo u sportu. Potreba za magnezijem raste na temelju metabolizma ubrzanog sportskim aktivnostima. Tipični simptomi manjka magnezija su zategnuti mišići i grčevi koji se mogu javiti već tijekom sportske aktivnosti.

Magnezij je snažan mineral za sportaše i osobe koje vole biti aktivne i stalno se kretati i koje žele očuvati svoju sportsku snagu. Saznajte u testu na magnezij uzimate li ga dovoljno!

Magnezij i funkcija mišića

Veliko tjelesno opterećenje u sportu pospješuje gubitak magnezija koji je primarno uzrokovan povećanom proizvodnjom znoja. Ako su prije svega temperatura okoline i vlaga visoki, gubitak tekućine je znatan (do 2 l na sat).

Nedovoljna opskrba magnezijem može smanjiti funkciju mišića pa time raste sklonost pucanju mišićnih vlakana i istegnućima.

Glas

Popijte prije sporta čašu vode! To sprječava nedostatak tekućine i ne remeti vašu ravnotežu elektrolita.

Regelmaessige-Bewegung

Zagrijte se prije sportske aktivnosti da biste pripremili tetive, ligamente, mišiće i zglobove. To sprječava npr. preopterećenje mišića, što može dovesti do grčeva.

Magnesium-zufuehren

Napunite nakon sporta opet svoje zalihe magnezija. U tu svrhu uzmite dobar biološki visokodozirani magnezijev preparat.

Magnezij. Vitalizira mišiće. Aktivira energiju.

Da biste djelotvorno nadoknadili gubitak magnezija i očuvali snagu, potrebno je obratiti pozornost na dovoljnu opskrbu magnezijem. Njemačko društvo za prehranu (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – DGE) preporučuje dnevni unos magnezija za odraslu osobu od 300 mg do 400 mg, ovisno o dobi i spolu.

Dnevna potreba za magnezijem kod sportaša može biti, ovisno o opterećenju, čak dva do tri puta veća.

Da bi se dugoročno spriječio manjak opskrbe magnezijem i očuvala tjelesna snaga, za sportaše je posebno važno redovito unositi magnezij visoke vrijednosti u fazi regeneracije nakon svake sportske aktivnosti.

Zbog blago laksativnog učinka ne preporuča se uzimanje magnezija prije sporta – moglo bi doći do smanjenja snage. Npr. proizvodom Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA, granulat za oralnu otopinu možete brzo i jednostavno nadoknaditi zalihe magnezija i tekućine nakon sporta.

Diasporal® – prilagođeni magnezij