Magnezij za starije osobe

Upravo starije osobe imaju korist od dovoljnog unosa magnezija. Saznajte ovdje zašto je to tako.

S godinama dolazi do pada tjelesne aktivnosti a time i konzumacije hrane i unosa tekućina, ali potreba za magnezijem ostaje nepromijenjeno visoka. Istovremeno se često izbjegava hrana bogata magnezijem kao mahunarke jer su teško probavljive. Tako sve više može doći do nedovoljne opskrbe tijela magnezijem.

Dodatno se tako povećava eventualno i rizik oboljenja kao što su dijabetes ili srčane aritmije. Zato stručnjaci savjetuju da se posebno u starijoj dobi pazi na dostatnu opskrbu magnezijem.

Magnezij štiti srce

Magnezij je važan za normalnu funkciju srca. Magnezij je prirodni protuigrač kalcija. Ta mineralna tvar povećava nadražljivost mišića dok magnezij spušta nadražljivost. Tako srce može tuči ravnomjerno i u ritmu. Manjak magnezija može stoga negativno utjecati na zdravlje srca i pospješiti srčane aritmije.

Saznajte ovdje više o pojedinostima na temu Magnezij i srce.

Magnezij i dijabetes

Na temelju pogoršane regulacije šećera u krvi kod dijabetičara dolazi i do promjena u funkciji bubrega tako da kod loše razine šećera u krvi nastaje gubitak magnezija putem urina. Posljedica može biti nedostatak magnezija. Zato se kod Diabetesa mellitusa mora posebno paziti na dostatnu opskrbu magnezijem.

Ovdje se detaljno informirajte o magneziju i dijabetesu.

Magnezij i lijekovi

Kod dugotrajne terapije blokatorima želučane kiseline (inhibitori protonske pumpe kao npr. Omeprazol ili Pantoprazol) protiv kiselog podrigivanja i žgaravice može doći, među ostalim, do teškog nedostatka magnezija zbog smanjenja apsorpcije magnezija. Odgovarajuća upozorenja nalaze se u uputama za uzimanje potonjih lijekova. Pazite zato kod redovne uporabe blokatora želučane kiseline na simptome nedostatka magnezija (npr. grčevi u listu, nategnuti mišići) i uzimajte dodatno magnezijev preparat visoke vrijednosti. Tako prevenirate nedostatak magnezija uzrokovanog blokatorom želučane kiseline.

Važno:
Uzimajte preparat s organskim magnezijevim citratom. Njemu nije potrebna želučana kiselina za oslobađanje magnezija i organizam ga može izravno apsorbirati. Na primjer Magnesium-Diasporal® 300 iz ljekarne. Granulat za oralnu otopinu sadrži čisti magnezijev citrat onako kako se on pojavljuje u organizmu kao gradivi sastojak. Zato je Magnesium-Diasporal® 300 dobar za organizam i brzo aktivan.

Magnezij i hrana

U biljnoj i životinjskoj hrani magnezij je doduše rasprostranjen, ali njegov udio jako varira. Mahunarke i žitarice sadrže velike količine magnezija. I industrijska prerada hrane kao i jednostrana prehrana mogu dovesti do nedovoljne opskrbe magnezijem.

Hrana koja sadrži magnezij mora biti na jelovniku svaki dan.

Ovdje možete pronaći popis hrane koja sadrži magnezij.

Magnezij i hrana

U biljnoj i životinjskoj hrani magnezij je doduše rasprostranjen, ali njegov udio jako varira. Mahunarke i žitarice sadrže velike količine magnezija. I industrijska prerada hrane kao i jednostrana prehrana mogu dovesti do nedovoljne opskrbe magnezijem.

Hrana koja sadrži magnezij mora biti na jelovniku svaki dan. Ovdje možete pronaći popis hrane koja sadrži magnezij.

Lebensmittel-Korb

Dobro je znati:

Nedostatak magnezija može pospješiti i zatvor. Protiv zatvora vrlo često pomaže piti više vode. Tako se povećava volumen hrane bogate balastnim tvarima i crijeva se potiču na njihov daljnji transport.

Njemačko društvo za prehranu preporučuje dnevni unos magnezija od 300 mg do 400 mg na dan, ovisno o dobi i spolu. Magnezijev citrat posebno je pogodan jer se taj organski magnezijev spoj već prirodno nalazi u organizmu i dobro je podnošljiv.

Diasporal® – prilagođeni magnezij