Što je nedostatak magnezija?

Što je nedostatak magnezija? Kako se primijeti nedostatak magnezija? Ovdje saznajte više o tipičnim simptomima.

Što je manjak magnezija? To pitanje zaokuplja mnoge ljude jer žele da im organizam bude dobro opskrbljen mineralnom tvari magnezij koja je važna za život. Tko u organizmu ima malo magnezija vrlo brzo osjetit će znakove nedostatka magnezija.

Kako se očituje nedostatak magnezija?

Tipični znakovi nedostatka magnezija su bolni grčevi u mišićima i u listovima. Osim toga, osobe pogođene manjkom mogu prepoznati manjak magnezija na primjer po zategnutosti mišića vrata, zatiljka i ramena te na temelju glavobolje, migrene ili treperenja vjeđa.

Tipični simptomi manjka magnezija

Grčevi u mišićima i u listovima
Grčevi u mišićima i u listovima tipični su simptomi nedostatka magnezija. Sa sve starijom dobi jasno se povećava sklonost grčevima u listovima. Zato se prije svega stariji pacijenti često žale na takve tegobe.
Napetosti mišića
Napetosti mišića signaliziraju povećanu napetost tijela i nastupaju najčešće zajedno sa stresom i nervozom.
Glavobolje i migrene
Premalo magnezija ima za uzrok pretjeranu razdražljivost mišićnih vlakna i vlakna živaca. Posljedice su napetosti u području leđa i vrata koje onda mogu izazvati stresnu glavobolju ili migrenu.
Srčane aritmije i visoki krvni tlak
Istraživanja u SAD-u i u Njemačkoj dokazala su da magnezij igra važnu ulogu za funkciju srca. Nastupanje srčane aritmije, jednog od najčešćih uzroka iznenadnog infarkta, povezano je s malim unosom magnezija. Stručnjaci zato savjetuju da se magnezij redovito uzima.

Kako nastaje nedostatak magnezija?

Nedostatak magnezija nastaje u situacijama:
Smanjena opskrba magnezijem
Jednostrana prehrana i dijete za posljedicu imaju nedovoljnu opskrbu magnezijem. I starije osobe pogođene su smanjenim unosom magnezija putem sve manjeg konzumiranja hrane i tekućine.
Povećana potreba za magnezijem
Kod tjelesnih aktivnosti i sporta, organizam troši, odnosno gubi veće količine magnezija intenzivnim znojenjem. Nastali gubitak magnezija i tekućine potrebno je brzo nadoknaditi. I dijabetičari imaju povećanu potrebu za magnezijem jer ga izlučuju u većim količinama preko urina.
Smanjena resorpcija magnezija
Pogoršanju ravnoteže magnezija u organizmu doprinosi i uzimanje određenih lijekova kao na primjer blokatora kiselina ili lijekova za izlučivanje vode iz organizma.

Što učiniti u slučaju nedostatka magnezija?

Protiv nedostatka magnezija trebate nešto učiniti. Da biste bili sigurni da je organizam dovoljno opskrbljen magnezijem, preporučamo uzimanje djelatne tvari visoke vrijednosti u kombinaciji s primjerenom dozom. Pri tome se dokazao magnezij u obliku magnezijevog citrata. Magnezijev citrat nalazi se i u tijelu kao gradivni sastojak te je stoga vrlo dobro podnošljiv i brzo aktivan. Zato skoro svi proizvodi Magnesium-Diasporal® sadrže magnezijev citrat koji je koristan za organizam.

Diasporal® – prilagođeni magnezij