Magnezij i dijabetes

Dijabetičari imaju povećanu potrebu za magnezijem. Saznajte ovdje više o tome.

U Njemačkoj trenutačno oko osam milijuna osoba boluje od dijabetesa. Pretežan dio njih, naime oko 90 posto, pati od dijabetesa tipa 2. Uz pretilost i nedovoljno kretanje i magnezij igra važnu ulogu u nastanku te bolesti.

Magnezij i dijabetes

Niska koncentracija magnezija u krvi povećava rizik dijabetesa tipa 2. Međutim, magnezij ne utječe samo na rizik dijabetesa nego i na tijek bolesti kod postojećeg dijabetesa tipa 2. Magnezij je od velike važnosti za funkcioniranje inzulina. Gubitak djelovanja inzulina (poznat kao tzv. otpornost na inzulin) bitan je uzrok dijabetesa tipa 2. Magnezij sudjeluje u funkciji receptora inzulina. Stoga se dovoljnim uzimanjem magnezija može poboljšati djelotvornost inzulina.

Dobro je znati:

Kako bi se odredio nedostatak magnezija, mjeri se koncentracija magnezija u krvi. Ali i kod normalnih vrijednosti magnezija u krvi može postojati nedovoljna opskrba jer organizam nadoknađuje nedostatak magnezija u organizmu tako da na primjer oslobađa magnezij iz stanica.

Magnezij kod dijabetesa

Pomaže li magnezij kod dijabetesa? Brojne studije dokazuju da dijabetičari tipa 2 često imaju nisku razinu magnezija u krvi. Razlog tome su povišene vrijednosti šećera u krvi koje dovode do promjena u radu bubrega i time većeg izlučivanja magnezija kroz urin. Ako dijabetičari uz to još uzimaju lijekove kao sredstva za izlučivanje vode (diuretike), blokatore želučane kiseline (inhibitore protonske pumpe) ili sredstva za liječenja zatvora stolice (laksativi), to može dodatno pojačati nedostatak magnezija. Stoga dijabetičari posebice trebaju obratiti pozornost na dovoljan unos magnezija.

Koji magnezij?

Prehrambene namirnice sadrže magnezij u organskom obliku kao npr. magnezijev citrat. Magnezijev citrat nalazi se i u tijelu kao gradivni sastojak te je stoga vrlo dobro podnošljiv i brzo aktivan.

Magnesium-Diasporal® 300 mg, granule za oralnu otopinu sadrži čisti magnezijev citrat koji je dobar za organizam. Preporuka za uzimanje: 1 štapić dnevno – s dugoročnim učinkom od 24 sata.

Diasporal® – prilagođeni magnezij