Magnezij za žene

Magnezij je mineralna tvar važna za život. Upravo žene imaju često povećanu potrebu.

Magnezij je svestrana tvar. On sudjeluje u preko 600 različitih procesa u našem organizmu. Taj mineral snage utječe npr. na hormonski sustav, regulira suradnju mišića i živaca i doprinosi čvrstoći kostiju. Budući da žene tijekom svog života prolaze mnoge faze koje mogu aktivirati nedostatak magnezija, trebaju uvijek paziti na njegov dovoljan unos.

Magnezij kod PMS-a

Menstrualni bolovi i predmenstrualni sindrom, skraćeno PMS, spadaju u najčešće ginekološke tegobe. U slučaju PMS-a, nekoliko dana prije početka menstruacije nastaju simptomi kao iznemoglost, zadržavanje vode i preosjetljivost. Samo krvarenje u menstruaciji često je popraćeno akutnim tegobama kao grčevima, bolovima u donjem dijelu trbuha i u leđima. Tada je riječ o dismenoreji. Budući da magnezij doprinosi normalnom funkcioniranju mišića i živaca te ima učinak proširenja krvnih žila, redovito uzimanje magnezija može prevenirati PMS/dismenoreju i ublažiti simptome kao grčeve i glavobolju.

Saznajte ovdje više o temi Magnezij kod PMS-a.

Magnezij u trudnoći i tijekom dojenja

Trudnoća iziskuje od tijela maksimalnu snagu. Stoga ne čudi da češće dolazi do nedostatka magnezija. S jedne strane tijelo buduće majke kroz promjene metabolizma izlučuje više magnezija kroz bubrege, dok se istovremeno tijekom trudnoće povećava potreba djeteta u rastu za magnezijem.

Saznajte ovdje više o pojedinostima na temu Magnezij tijekom trudnoće i tijekom dojenja.

Magnezij u klimakteriju

Kao pubertet i trudnoća, klimakterij je životu žene vrijeme promjene. Proizvodnja hormona kao estrogen i progesteron polako se smanjuje krajem 40-tih. U organizmu to utječe, između ostalog, na vegetativni živčani sustav. On regulira na primjer metabolizam, kardiovaskularni sustav ili gastrointestinalni trakt. Često se pojavljuju tipične klimakterijske tegobe kao znojenje, palpilacije, zatvor, glavobolje ili grčevi u listovima. Magnezij podupire zdravo funkcioniranje mišića, kostiju i živaca.

Proteine

Svjesno se hraniti

Uvrstite više proteina u svoj jelovnik Proteini podupiru očuvanje mišićne mase.

Regelmaessige-Bewegung (1)

Više se kretati

Sport regulira znojenje tako da navale vrućine nisu više tako neugodne. Osim toga, figura ostaje u formi.

Glas

Puno piti

Pomaže kod zatvora i nadoknađuje gubitak tekućine putem jakog znojenja.

Magnesium-zufuehren

Uzimati magnezij

Magnezij je sada posebno važan jer može prevenirati grčeve u listovima i glavobolju.

Magnezij je važan i za zdravlje kostiju. Preko 60 % ukupnog magnezija u organizmu pohranjuje se u kostima. Stanicama koje tvore kosti potreban je magnezij kako bi nesmetano mogle obavljati svoje funkcije. Nedostatak magnezija može dovesti do smanjene stabilnosti kostiju i time pospješiti osteoporozu. Dovoljna opskrba magnezijem važna je i za pohranu kalcija u kostima jer magnezij sudjeluje u hormonalnoj regulaciji ravnoteže kalcija.

Magnezij je mineralna tvar važna za život, a upravo žene mogu na više načina osjetiti njegov nedostatak. Prema Njemačkom društvu za prehranu odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 300 – 400 mg magnezija.

Provjerite ovdje, koliko biste zapravo trebali dnevno uzimati magnezija.

Diasporal® – prilagođeni magnezij