Magnezij kod grčeva

Grčevi u mišićima! Mogući signal nedostatka magnezija. Ovdje saznajte više o tome.

Grčevi u nogama i magnezij

Grčevi u nogama nisu samo neugodni, nego i vrlo bolni. Često ometaju noćni odmor ili se javljaju u ranim jutarnjim satima.

Grčevi u nogama tipičan su simptom akutnog nedostatka magnezija. U određenoj dobi sklonost takvim poteškoćama značajno se povećava. To je zato što starije osobe često premalo jedu. Međutim, grčevi u nogama javljaju se i kod dijabetičara i sportaša. Pri naporima sportaši znojenjem pojačano gube magnezij, što može u značajnoj mjeri utjecati na njihov sportski učinak.

Grčevi u mišićima i magnezij

Ako se mišići bolno grče, iza toga često stoji nedostatak magnezija. Magnezij kod grčeva u mišićima može uspješno pomoći u uklanjanju simptoma. Pritom osobe s nenarušenom funkcijom bubrega ne moraju brinuti zbog predoziranja. Višak magnezija putem bubrega bez problema se izlučuje putem urina. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevnu dozu od 300 mg magnezija za liječenje nedostatka magnezija.

Ovdje možete ispitati koliko magnezija zaista trebate.

Magnezij kod grčeva

Važna je dostatna opskrba mineralima, prije svega magnezijem, kako bi prijenos podražaja između živčanih stanica mogao pravilno funkcionirati. Grčevi zbog nedostatka magnezija stoga se mogu liječiti dovoljnim unosom minerala magnezija.

Redovito unošenje magnezija protiv grčeva u nogama

Redovitim i visokim dozama unosa magnezija, njegov se nedostatak može pouzdano nadoknaditi. Pritom je važno da se unos odvija tijekom duljeg razdoblja i u odgovarajućoj dozi. Magnezij se također može uzimati u obliku trajne terapije ili liječenja (najmanje 4 do 6 tjedana).

Smislena terapija protiv grčeva u nogama

Uzrok grčeva i napetosti u nogama često je akutni nedostatak magnezija. Kako bi se ovaj nedostatak uklonio, preporučljiva je terapija magnezijem. I tu su za brz uspjeh odlučujući djelatna tvar i razumno doziranje.

Neprestano čitamo o ostalim aktivnim sastojcima za terapiju protiv grčeva u nogama. Međutim, ti su lijekovi namijenjeni samo liječenju simptoma i ne djeluju protiv uzroka grčeva. Njihov je unos često povezan sa značajnim nuspojavama (npr. alergijske reakcije, otežano disanje, promjene krvne slike, poremećaji funkcije jetre). Stoga te tvari treba uzimati samo kraće vrijeme (oko 14 dana). Nakon toga grčevi u nogama obično se vraćaju. Tako se npr. aktivna tvar kinin sulfat, prema američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), više ne smije upotrebljavati za terapiju protiv grčeva u nogama.

Terapija magnezijem, npr. magnezijevim citratom koji odgovara organizmu, djeluje na uzrok problema i vrlo je pogodna za dugotrajnu terapiju bez nuspojava. Uzimanjem magnezija liječi se stvarni uzrok grčeva u nogama, tj. liječi se nedostatak magnezija, a simptomi se ne uklanjaju samo kratkoročno.

DODATNE INFORMACIJE:
Ako se grčevi u mišićima pojavljuju usprkos unosu magnezija, trebali biste se obratiti liječniku. Posebice ako se pojavljuju i drugi simptomi, kao što je utrnulost, trnci ili slabost mišića.

Savjet: Kod noćnih grčeva u nogama preporučuje se uzimanje magnezija u večernjim satima prije spavanja.

Grčevi u mišićima i nogama: Uzroci

Lijekovi

  • Sredstva za uklanjanje vode (diuretici)
  • Blokator želučane kiseline (inhibitor protonske pumpe)

Životne situacije

Bolesti

Diasporal® – prilagođeni magnezij